Kontakt Postavi kao početnu stranicu Dodaj nas pod Favorites stranice! Katedra Čakavskoga sabora Modruše
Katedra Čakavskoga sabora Modruše
 
 
   :: Zaključak
   :: Literatura


   Autor cjelokupne povijesti:
   Robert Stipetić , prof.

 b) Frankopanski gradovi

Frankopani su imali brojne tvrđave i razvili mnoge gradove. Povijest dvadesetak dobro znanih mjesta vezana je uz frankopansku prošlost. No, većina ih je danas u ruševnom pa čak i arheološkom stanju. Za opis Frankopanskih gradova, potrebno je krenuti na otok Krk. Sedam naselja na otoku njihova je baština. Krasan kaštel u gradu Krku u 14. stoljeću podigli su sinovi kneza Dujma, Bartol i Vid. Uz zidine kaštela je zgrada sudnice iz 1191. godine. Šestougaona kula čini sjeverozapadni dio gradskih bedema. Na otoku su i gradovi Gradec, Vrbnik, Baška, Dobrinj, Omišalj, Košljun, a na kopnu Modruš, Vinodol, Grobnik, Trsat, Bakar, Kraljevica, Crikvenica, Bakar, Novi Vinodolski, Ledenice, Bribir, Grižane, Drivenik, Hreljin, Senj i Bosiljevo (70).

Modruš je jedan od najstarijih feudalnih gradova i jedno od najvećih srednjovjekovnih naselja u Hrvatskoj. On i njegovo vlastelinstvo nije promijenilo mnogo gospodara i vlasnika, kao mnoge druge feudalne utvrde i posjedi. Otkad ga prate pisani dokumenti ljubomorno će ga čuvati knezovi krčki – Frankopani kao svoju najdragocjeniju baštinu, sve do njegove konačne propasti (71).

Što se tiče frankopanskih posjeda, kada je pogubljen posljednji Frankopan, Fran II. Krsto, a prije nego je počela zaplijena njegovih imanja, na njegove gradove nagrnuli su pljačkaši. Mnogo je toga razgrabljeno i uništeno, te ne možemo imati potpun i kvalitetan uvid u srednjovjekovnu hrvatsku povijest. Mnoge tvrđave i gradovi prepušteni su propadanju te od njih do danas nije ostao ni kamen na kamenu.

 


(70) Goran MORAVČEK, Frankopanski kašteli i crkve, u: Meridijani , god. 6 (2005.), br. 91, str. 85.
(71) Milan KRUHEK-Zorislav HORVAT, Castrum Thersan et Civitas Modrussa, u: Godišnjak zaštite spomenika kulture Hrvatske , Zagreb, 16/1990., str. 92.
 
 
© Sva prava zadržana.
Web izrada, dizajn i hosting - InfoStudio.hr