Kontakt Postavi kao početnu stranicu Dodaj nas pod Favorites stranice! Katedra Čakavskoga sabora Modruše
Katedra Čakavskoga sabora Modruše
 
 
   :: Zaključak
   :: Literatura


   Autor cjelokupne povijesti:
   Robert Stipetić , prof.

 
Povijest Modruša - Zaključak


Što reći na kraju radnje? Kako je djelovala na mene? Je li me potakla na razmišljanje? Tek sam kroz postavljanje pitanja uočio svoje veliko neznanje o Modrušu, ali nadam se da sam bar malo pridonio osvjetljavanju nekih pojedinosti kroz gore napisane retke i da ću pridonijeti većoj zainteresiranosti kod ljudi koji jednom budu čitali ovaj rad. Rad seže u 9. stoljeće i naznačuje da to nije siguran početak već se vjerojatno radi o ranijem razdoblju nastanka naselja i života na ovom području. Upoznao sam, barem izdaleka, svijetle i snažne osobe hrvatske povijesti kao što su Frankopani i crkveni velikodostojnici. Neophodno je bilo osvrnuti se i na glagoljicu što u početku pisanja rada nisam razumio. No, ona je uistinu neodvojiva od ovoga kraja.

Jednostavno, ovu radnju ne mogu smatrati opterećenjem koje se moralo izvršiti, već oplemenjenjem na mome životnom putu. Stoga, ne bih volio da na tome ostane moja izgradnja, kao što ne bih volio da se nastavi loš odnos prema Modrušu i hrvatskoj povijesti kakav je danas. Modruš i hrvatska povijest zaslužuju mnogo više!

Unaprijed se radujem Zborniku o Modrušu kojeg priprema g. Zvonko Trdić, a koji bi, uz sva do sada objavljena djela, trebao osvijetliti staru slavu i značenje Modruša da bude uočljiv izdaleka, ne samo iz Hrvatske, nego i iz svijeta. Jer potrebno je ispuniti mesom mrtve kosti i oživiti ih, ako ne kao slavan grad, onda barem kao lokalitet, kojeg će se posjećivati, na kojem će se učiti povijest, koji će stajati i svjedočiti u vremenu koje slijedi, da Hrvati ne izgube kompas na ovom nemirnom moru ujedinjene Europe i globalizacije u koje ubrzo uplovljava naša Domovina. Neka stoji sačuvan da se uvijek možemo doći osvježiti na izvor svoga bitka.

Nije davno da je splitski nadbiskup Frane Franić izrekao da su upravo Modruš i oštarska crkva Gospe od Čudesa „hrvatski zid plača“. Ne treba nam o tome suditi. Svi ovi gore zapisani redci o tome govore sami. A dok se danas gradi Crkva Hrvatskih mučenika na Udbini (Krbava), nesumnjivo i Modrušu i njegovoj žrtvi tu treba biti osigurano posebno mjesto.

Na kraju preporučujem čitatelju neka ne ostane na ovome: kreni i ti put Modruša, obiđi ga i čuvaj, poštuj i o njemu razmišljaj, te pridonesi – prema svojim mogućnostima – boljoj budućnosti i buđenju Modruša.

 

 
 
© Sva prava zadržana.
Web izrada, dizajn i hosting - InfoStudio.hr